Welcome to Our Website

AKP’li Gaziantep Belediye Başkanı Şahin: Topluyoruz, kısırlaştırıyoruz, “doğal parka” bırakıyoruz

Meclis’e gelmesi beklenen, sokak hayvanlarının toplatılıp, sahiplendirilemeyenlerin uyutulmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, sokak hayvanları için kendi uyguladıkları modeli “Sokaktan hayvanları topluyoruz, kısırlaştırdıktan sonra orman içinde oluşturduğumuz ‘doğal parka’ bırakıyoruz” şeklinde anlattı; “Belediyeler de elini taşın altına koysun, ülke çapında kısırlaştırma kampanyası başlatalım, kısırlaştırılanları da sokağa bırakmayalım” çağrısında bulundu.

Şahin, sokak köpekleriyle ilgili uyguladıkları modeli ve çözüm önerilerini Hürriyet’e şöyle anlattı:

“7/24 hizmet veren 10 adet köpek toplama aracı, bir adet ambulansımız var. 11 veteriner, 6 veteriner teknisyeninin içinde bulunduğu 85 kişilik ekibimiz bu işi severek, canla başla on yıldır yürütüyor. Bir vatandaşımız yaralı ya da hasta sokak hayvanı ihbarında bulunduğu zaman 7/24 çalışan ambulansımız içinde veteriner nöbetçi hekimle gidip alıyor. Hayvanın her türlü tedavisi yapıldıktan sonra ikinci ekibe devrediyorlar. Sınırlarımız içinde bulunan dokuz ilçe ve 780 mahalledeki başıboş kedi ve köpekler rutin olarak toplatılıp kısırlaştırıldıktan sonra çip takılıyor.

Türkiye’de ilk kez Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Doğal Hayatı Koruma Dairesi Başkanlığı’ kuruldu. Burç Tabiat Parkı içinde 60 bin metrekarelik bir alana Doğal Yaşam Parkı açtık. İçindeki 7 bin 500 metrekarelik bir alanda Tedavi ve Kısırlaştırma Merkezi, Yazıbağ’da ise 15 bin metrekare üzerine kurulu Tedavi, Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezimiz var. Köpekler, bu parkta doğal ortamlarında rehabilite ediliyor. Alanındaki uzman görevliler tarafından sosyalleştiğine, diğer hayvanlar arasında rahatlıkla yaşayabileceğine emin olunduğunda o köpekler doğal ortamlarına bırakılıyor.

“Geçen yıl şehir merkezi ve 9 ilçede 116 bin 56 köpek toplandı. Köpek sayısındaki artışa paralel toplanan köpek sayısı da arttı. Gaziantep merkezinde 2014-2024 yılları arasında toplanan köpek sayısı ise 76.237. Bu köpeklerin 71 bin 53’ünün aşı ve tedavisi yapıldı. 63.476’sı kısırlaştırıldı. 40.773’ü ise sahiplendirildi. Bu süreçte 68 bin 20 de kedi toplandı.”

TIKLAYIN Sokak hayvanları yasası tartışmalarla birlikte TBMM’ye geliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir