Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

29. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk sürprizleri: Katedral ve Biz Kimiz?

29. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk sürprizleri: Katedral ve Biz Kimiz?

Yurt genelindeki kütüphane sayısı 1301’e ulaştı

Yurt genelindeki kütüphane sayısı 1301’e ulaştı

Snoop Dogg’un hayatı film oluyor: Başrol belli oldu

Snoop Dogg’un hayatı film oluyor: Başrol belli oldu

MEB harekete geçti: Devamsızlık yapan öğrenciler için bölgeye göre takip geliyor

MEB harekete geçti: Devamsızlık yapan öğrenciler için bölgeye göre takip geliyor

İyon Denizi’nde özgürleştiren bir deneyim

Teknemizle İyon Denizi’ni keşfetmeye çıktığımız yolculukta rotamız Bodrum-Atina-Korint Kanalı-Patras Körfezi-İyon Denizi-Bodrum. Yüzlerce mil kat etmenin heyecanı, kanal geçişleri, marina maceraları, filmlerde gördüğümüz seyirleri kendimiz yapmak… Herkesin hayali olan bu ilk uzun yol tecrübemizi ilham ve rehber olması amacıyla yazıyorum; niyet edenlere de ‘vira vira!’

AÖF YAZ OKULU SINAVI NE ZAMAN? 2025 Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kayıt ve başvuru tarihleri

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavı için öğrencilerin araştırmaları sürüyor.. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nden yapılan açıklamayla Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri 2024-2025 öğretim yılı yaz okulu kayıtları 30 Haziran 4 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Ağustos ayında gerçekleşecek AÖF yaz okulu sınavları 2025 için araştırmalar hız kazandı. Sınavda her ders için 20 soru sorulacak ve 30 dakika süre verilecek. Peki, AÖF yaz okulu sınavı ne zaman? AÖF yaz okulu sınavı kaç dakika sürüyor? İşte detaylar…