Güvercin büyüklüğündeki dinozorun sırrı çözülüyor

150 Milyon Yıllık Dinozor Fosili Uçuşun Başlangıcına Işık Tutuyor

Yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşamış olan kuş benzeri dinozor, evrim tarihinde uçuşun başlangıcına dair önemli ipuçları sunuyor. Uçma kabiliyetine sahip olup olmadığı uzun süredir tartışma konusu olan bu dinozor türü, son bulgularla tekrar gündeme geldi.

Fosilin iskeleti neredeyse tamamen sağlam bir şekilde korunmuş durumda, sadece bir kanat ucundaki küçük bir kemik eksik. Ancak en ilginç detaylar çıplak gözle görülemiyor; fosilin ultraviyole ışık altında incelenmesiyle, cilt ve tüy yapısına dair benzersiz izler ortaya çıkıyor.

Fosili inceleyen uzmanlar, Archaeopteryx’in tüylü ilk dinozor olmadığını ancak uçabilen ilk dinozor olabileceğini düşünüyor. Tüylerini uçmak için kullanan en eski dinozor olarak kabul edilen Archaeopteryx, evrimsel süreçte önemli bir yere sahip.

Yaklaşık güvercin büyüklüğündeki bu dinozor, yeni elde edilen bulgularla uçmaya elverişli olduğu düşünülen bir yapıya sahip olduğunu kanıtlıyor. Özellikle kanat yapısındaki fan şeklinde dizilmiş üçüncül tüyler dikkat çekiyor.

Bu tüyler, günümüzdeki kuşlarda uçuşu desteklemek için kanat boşluğunu doldurma görevini üstlenirken, fosildeki fan şekli farklı işlevleri de akla getiriyor. Görsel iletişim gibi farklı hipotezler arasında bir seçim yapmak henüz mümkün değil.

13 adet Archaeopteryx fosili bulunmasına rağmen, bu canlı hakkında hala net bir görüş birliği yok. Fosil numarası 14 olan bu örnek, uzun yıllar koleksiyoncuların elinde kaldıktan sonra 2022 yılında Field Müzesi’nde bilimsel araştırmalara açıldı.

Related Posts

Bilim açıkladı: Ölürken ışık saçıyoruz

Kanada’da yapılan çarpıcı bir bilimsel araştırma, canlıların ölüm anında soluk bir ışık yaydığını ortaya koydu. Uzun süredir tartışma konusu olan bu fenomen, artık bilimsel verilerle destekleniyor…

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

Bakü Açık Turnuvası’nda Vahap Şanal 3’üncü oldu

Uluslararası Bakü Açık Turnuvası’nda Büyükusta (GM) ünvanlı satranç oyuncusu Vahap Şanal, bronz madalya kazandı.