Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m < Hw < 3 m) arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir."

Related Posts

Tel Aviv yönetimi, yerel hava yollarından “İsraillilerin uçakla yurt dışına çıkışına izin vermemelerini” istedi

Tel Aviv yönetimi, yerel hava yollarından “İsraillilerin uçakla yurt dışına çıkışına izin vermemelerini” istedi

Aydın’da kaçak kazıda 8 kişi gözaltına alındı

Aydın’ın Çine ilçesinde ekskavatörle kaçak kazı yaptıkları belirlenen 8 kişi, suçüstü yakalandı.

Uzmanlar Demir Kubbe’nin yetersiz kalmasını değerlendirdi: İsrail’in ‘yenilmez’ fenomeni yıkıldı… Netanyahu’nun Türkiye’ye yönelik kirli oyunu

İsrail’in İran’a saldırmasıyla başlayan çatışmalar devam ediyor. İran Tel Aviv ve Hayfa gibi kentleri füzelerle vurdu. İran saldırıda hipersonik füzeler kullandığını açıklarken İsrail’in ünlü Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi’nin hipersonik füzelere karşı etkisiz kaldığı görüldü. Demir Kubbe Sistemi ve Hipersonik füzeler hakkında bilgiler veren uzman isimler, ABD’nin de İsrail’i koruduğunu İsrail’in ise algı yaratarak ABD’yi İran’a saldırtmaya çalıştığını vurguladı. Uzmanlar İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Türkiye’yi de ateşe atmak için adımlar attığını belirtiyor.

Bodrum Kalesi’nde jandarma için hayran bırakan manzara

Türkiye’nin güvenlik ve asayişinden sorumlu en köklü kurumlarından biri olan Jandarma Genel Komutanlığı’nın bu yıl 186. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında tarihi Bodrum kalesi surlarında jandarmanın renkleri ve Türk bayrağı resmi yansıtıldı. Muhteşem manzarayı yerli ve yabancı turistler ilgi ile izledi.

Bu da oldu! İnternetten ejder satıyorlar

Avustralya’nın çöl bölgesinde yaşayan sakallı ejderler (bearded dragon), Türkiye’de internet ortamında 10 bin liraya kadar fiyatla satılıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından satışın tespiti halinde, hayvan başına 60 bin 187 lira ceza uygulanıyor.

Ürdün, hava sahasını yeniden kapattı

Ürdün, hava sahasını yeniden kapattı