Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?

Çörek Otu: Efsanevi Şifalı Bitki

Antik çağlardan beri geleneksel tıp sistemlerinde önemli bir yere sahip olan çörek otu, şifalı bitkilerin en ünlülerinden biridir. “Her derde deva” özelliği ile bilinir ancak bilinçli tüketilmesi önemlidir. Uzman Diyetisyen Harika Özkaya Yurttadur, bu mucizevi baharatın maksimum faydalarından nasıl yararlanabileceğinizi açıklıyor.

Harika Özkaya Yurttadur

Vücuttaki Iltihabı Temizler

Çörek otundaki timokinon’un romatoid artrite iyi geldiği saptanmıştır. Bu etki, timokinon’un iltihap önleyici özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Bakterilerle Savaşır

Çörek otunun, salmonella, Helicobacter pylori gibi hastalıklara neden olan bakterilerin gelişimini engellediği belirlenmiştir.

Karaciğer İçin De Önemli

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, çörek otunun karaciğerden toksinleri uzaklaştırdığını göstermiştir.

Günde Ne Kadar Kullanılmalı?

Günde 1 çay kaşığı çörek otu veya 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı tüketilmesi önerilir. Çörek otu, çiğnenerek, öğütülerek veya yağ şeklinde tüketilebilir. Çiğnenerek ya da yağ olarak tüketildiğinde, tohumların içindeki faydalı bileşenler daha iyi emilir. Öğütülerek tüketildiğinde ise tohumların sindirimi kolaylaşır. Çörek otu tohumları kahvaltıda, salatalarda, yemeklerde kullanılabilir.

Kötü Kolesterol Ve Trigliseridi Düşürür

Yapılan araştırmalar, timokinonun HDL kolesterolü artırırken, toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini azalttığını göstermektedir.

Cildi Yeniler

Çörek otu yağının anti-aging etkileri tespit edilmiştir. Ayrıca akne, sedef gibi cilt sorunlarına da iyi gelmektedir.

Dikkat!

Çörek otunun aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır; mide hassasiyeti veya alerji riskleri olabilir. Fazlası, hamileler, emziren anneler, tansiyonu düşük olanlar, kan sulandırıcı kullananlar ve diyabet hastaları için risk oluşturabilir.

Gücünü Bu Bileşikten Alıyor

Çörek otunu değerli kılan fitokimyasal ‘timokinon’dur. Araştırmalar, timokinonun inflamasyonu azalttığını, hücreleri koruduğunu ve bağışıklık sistemini desteklediğini göstermektedir.

Besin Değeri

Çörek otu, lif, protein, sağlıklı yağlar açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Aynı zamanda demir, çinko, kalsiyum gibi birçok minerali ve B vitaminlerini içerir. İçerisinde timokinon, flavonoidler, alkaloidler ve tanenler gibi biyoaktif fitokimyasallar bulunmaktadır.

Sağlığa Etkileri

Çörek otu, ağrılara, eklem iltihabına, bakterilere, iltihaplara, mantara, kansere ve serbest radikallere (toksinlere) karşı olumlu etkiler gösterir. Ayrıca kalp, karaciğer, mide, böbrek ve sinir sistemi sağlığına katkı sağlar.

Anti-Diyabetiktir

Kan şekerinin sürekli yüksek olması, oksidatif stresi artırarak insülin direncine neden olabilir. Çörek otunun antioksidan ve iltihap önleyici etkileri, bu süreci yavaşlatabilir. Hayvan ve insan çalışmalarında, çörek otu kullanımının kan şekerini, HbA1c değerini ve insülin direncini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Sağlıklı Tarifler

Çörek Otu Yoğurt (Ara Öğün Alternatifi)
– 1 kase probiyotik yoğurt
– 1 tatlı kaşığı öğütülmüş çörek otu
– 1 tatlı kaşığı bal

Çörek Otu ve Hindi-Kinoa Salata (Öğle-Akşam Yemeği Alternatifi)
– 1 su bardağı haşlanmış kinoa
– 150 gram ızgara hindi
– 5-6 dal maydanoz
– 1-2 domates
– 1 yemek kaşığı nar ekşisi
– 1 tatlı kaşığı çörek otu tohumu
– 1 çay kaşığı çörek otu yağı
– Tuz, karabiber

Related Posts

Ünlü firmanın oda kokusu için toplatma kararı!

Ünlü firmanın oda kokusu için toplatma kararı!

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde yürüttüğü kronik hastalıkların erken tanısı ve takibine yönelik çalışmalar kapsamında önemli sonuçlar elde etti.

Göbekle gelen düşüş

Göbek çevresi büyüdükçe erkeklik hormonu azalıyor. Kilo kaybetmek, sadece görünümü değil, hormonu da geri getiriyor. Beslenme düzeni, insülin direnci, uyku ve bağırsak sağlığı da testosteron seviyesini etkiliyor. Peki hangi yiyecekler destek sağlar?