Dijital Organ Bağışı Dönemi Başladı

Yeni Düzenleme ile Organ Bağışında Dijital Başvuru Başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni düzenleme ile organ bağışında dijital başvuru imkanı başladı. Artık vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kolayca organ bağışında bulunabilecek. Bu sayede kişinin hayattayken beyan ettiği bağış iradesi esas alınacak ve bağış yapan kişinin eşleri veya birinci derece yakınları organ nakline ihtiyaç duyduklarında öncelik hakkı elde edecekler.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen düzenleme ile organ bağışının artması hedefleniyor. Bu düzenlemenin Türkiye genelinde 30 binden fazla organ bekleyen hastaya umut olması bekleniyor. Bilkent Şehir Hastanesi Organ Bağışı ve Nakil Merkezi sorumlu hekimi Doç. Dr. Hayriye Cankar Dal, ülkemizde organ bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını belirtti. Doç. Dr. Dal, “Yapılan yeni düzenleme ile organ bağış prosedürleri vatandaşlarımıza kolaylık sağlayacak. Artık e-Devlet üzerinden organ bağışında bulunmak daha erişilebilir hale geldi. Aynı zamanda organ bağışçısı kişinin iradesi ön planda tutulacak ve e-Devlet üzerinden organ bağışçısı olma imkanı sunuldu” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Cankar Dal, kişinin iradesinin önemine vurgu yaparak, “Eğer birisi hayattayken organ bağışı yapmışsa, beyin ölümü durumunda organ bağışı gerçekleşecektir. Herkes 18 yaş ve üzeri e-Devlet üzerinden organ bağışında bulunabilir. Yaş veya hastalıklar organ bağışı yapmaya engel değildir. Ayrıca yeni düzenleme ile organ bağışçısı olan kişinin eşinin veya birinci derece yakınlarının organ nakline ihtiyacı olması durumunda öncelik hakkı tanınmıştır” dedi.

‘Organ Bağışçısı Yetersiz’ Uyarısı

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Levent Öztürk, hastanelerinde 4 organ naklinin aynı anda gerçekleştirilebildiğini belirterek, “Akciğer, karaciğer, kalp ve böbrek nakli gibi birçok farklı nakil işlemi yapılmaktadır. Ancak organ bağışçı sayısının yetersiz olması bir sorundur. Organ bekleyen hastalar için yeni bir yaşamın başlaması için organ bağışında bulunan bireylere ihtiyacımız var” dedi.

Prof. Dr. Öztürk, organ bağışının önemine vurgu yaparak, “Yeni yasa sayesinde organ bağışı işlemlerinin biraz daha kolaylaşacağını düşünüyoruz. Türkiye genelinde organ nakli bekleyen hasta sayısı 30 binden fazladır. Artan organ bağışları ile bu sayının azalması umulmaktadır. Organ nakli bekleyen hastaların tedavi maliyetleri yüksektir ve yaşam kaliteleri oldukça düşüktür. Organ nakli sonrası yaşamları değişecek ve yeni bir umutla hayata devam edecekler. Herkesin bir gün organ nakline ihtiyaç duyabileceğini düşünerek organ bağışına teşvik ettiğimizi vurgulamak isterim” şeklinde konuştu.

Related Posts

Selçuk Bayraktar’dan Sümeyye Erdoğan’a romantik karşılama

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Next Teknofest Sosyal’e katılan eşi Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ı “Sizi burada görmek de, nabız artışına sebep olan türden harika bir duygu… Hoş geldiniz” ifadeleriyle karşıladı.

Terör örgütü PKK/YPG, 11 Suriye askerini alıkoydu

Suriye ordusuyla terör örgütü PKK/YPG arasındaki çatışmalar sürüyor. PKK/YPG, Halep’te 11 Suriye askerini alıkoydu.

Kraker satarken umudu büyüten kız: Mekke’de Sümeyye’nin hikâyesi

Gazeteci İbrahim Ethem Gören İttifak gazetesindeki bugünkü yazısında Mekke sokaklarında mendil satan Sümeyye’nin hikayesini köşesine taşıdı.

Kuru üzüm acilen market raflarından kaldırılıyor

ABD’de satılan altın kuru üzüm paketleri, içeriğinde beyan edilmeyen sülfitler nedeniyle acilen geri çağrıldı. Alerjisi olanlar için hayati risk taşıyan ürün için tüketicilere uyarı yapıldı.

Mauro Icardi için ‘ifşa’ iddiası

Galatasaraylı Mauro Icardi’nin, sevgilisi China Suarez’i aldattığı iddia edildi. İddiayı ortaya atan Natasha Rey, Icardi’nin kendisine çıplak fotoğrafar gönderdiğini öne sürerek o fotoğrafları Instagram hesabından paylaştı. Icardi ise asıl çıplak fotoğraf gönderinin Natasha Rey olduğunu paylaştı.

Tunceli’de Trafik Kazası: 69 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti

Hasan Kırbağ, otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti, sürücü gözaltına alındı.