Et, süt, yumurta yok: Bilim insanları kilo vermenin en etkili yolunu buldu

Bitkisel Beslenme, Kilo Vermek İçin Akdeniz Diyetinden Daha Etkili Olabilir

Son yayımlanan bir bilimsel çalışma, bitkisel beslenmenin kilo verme sürecinde Akdeniz diyetine göre daha başarılı olabileceğini ortaya koydu. “Frontiers in Nutrition” adlı dergide yayınlanan dört aylık bir araştırmaya göre, tamamen bitkisel bazlı ve düşük yağ içeren bir diyete geçmek, asit üretimini azaltarak kilo kaybına yardımcı olabilir.

Araştırma ekibi, geleneksel Akdeniz diyetinde bulunan hayvansal ürünleri beslenmeden çıkaran insanların vücuttaki asit yüklerindeki değişikliği inceledi. Bulgular, vegan beslenmenin enflamasyonu azaltarak kilo kaybını kolaylaştırabileceğini gösterdi.

“Hayvansal Ürünlerin Asit Yükü Kilo Alımını Etkiliyor”

Araştırmanın lideri Dr. Hana Kahleova, hayvansal gıdaların asit yükünü artırarak vücutta iltihaplanmaya ve dolayısıyla kilo alımına katkıda bulunabileceğini belirtiyor.

Dr. Kahleova, “Et, yumurta ve süt ürünleri gibi asit oluşturan besinlerin tüketimi, vücutta daha fazla iltihaplanmaya neden olabilir ve bu durum kilo almaya yol açabilir” diyor.

Ancak hayvansal ürünlerin, bitkisel kaynaklı besinlerle değiştirilmesi sadece zayıflamaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bağırsak sağlığını da destekleyebilir

Vegan ve Akdeniz Diyeti Karşılaştırıldı

Çalışmaya katılan 62 aşırı kilolu yetişkin, rastgele olarak iki gruba ayrıldı ve 16 hafta boyunca ya Akdeniz diyeti ya da düşük yağlı vegan diyeti uyguladı. Dört haç bir geçiş dönemi yaşandıktan sonra gruplar diyetleri değiştirerek farklı beslenme şekillerini 16 hafta boyunca sürdürdü.

Katılımcıların beslenme kayıtları detaylı bir şekilde gözden geçirilerek, tükettikleri gıdaların vücutta oluşturduğu asit miktarını gösteren “diyet asit yükü” hesaplandı.

Uzmanlar, et, balık, yumurta ve peynir gibi ürünlerin vücutta daha fazla asit ürettiğini ve bu asidik ortamın kronik iltihaplanma ile ilişkili olduğunu belirtti.

Bitkisel Beslenme Daha Alkali: Daha Düşük Kan Basıncı ve İnsülin Duyarlılığı

Araştırma sonuçları, bitkisel temelli diyetlerin daha alkali olabileceğini ve bu durumun kilo kaybı, insülin duyarlılığı artışı ve kan basıncında düşüş gibi olumlu etkilerle bağlantılı olabileceğini gösterdi. Vegan diyeti uygulayan katılımcılarda asit yükünde belirgin bir azalma gözlenirken, Akdeniz diyeti uygulayan grupta benzer bir etki görülmedi.

Araştırmacılar, daha fazla alkalileştirici gıdanın tüketilmesini öneriyor. Bunlar arasında brokoli, ıspanak, pancar, kuşkonmaz, sarımsak, havuç, lahana gibi sebzeler ile kırmızı orman meyveleri, elma, kiraz, kayısı, kavun gibi meyveler bulunmaktadır. Ayrıca mercimek, nohut, bezelye, fasulye, soya, kinoa ve darı gibi baklagiller ve tahıllar da alkalileştirici etkiler sağlayabilir.

Sonuç olarak, araştırmacılar şu çıkarımda bulunuyorlar:

Vegan beslenmenin vücuttaki asit yükünü azaltarak kilo kaybını destekleyebileceği düşünülmektedir.

Related Posts

Ünlü firmanın oda kokusu için toplatma kararı!

Ünlü firmanın oda kokusu için toplatma kararı!

Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?

Araştırmalar, binlerce yıldır şifa kaynağı olan çörek otunun; karaciğer yağlanması, iltihaplı romatizma gibi 
sağlık sorunlarına iyi geldiğini gösteriyor. Ancak etkilerinden faydalanmak için sadece poğaça, börek gibi hamur işleriyle tüketmek yetmiyor… Ölçüsünü ve tüketim şekillerini iyi bilmek gerekiyor.

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde yürüttüğü kronik hastalıkların erken tanısı ve takibine yönelik çalışmalar kapsamında önemli sonuçlar elde etti.