Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

Soylu, eniştesini şikayet edeni şikayet etti, istediğini elde edemedi

Eski İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, eniştesini “Suç örgütü kurduğu” iddiasıyla şikâyet eden iş insanını şikâyet etmişti. Soylu’nun suç duyurusu, “Suçun yasal unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle sonuçsuz kaldı.

Devlet Bahçeli, rahatsızlığı sonrası yapılan yorumlara ateş püskürdü: ‘Yapay zeka diyen kabak kafalar, dublör diyen özürlü beyinler…’

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Kiev’de: Gündem barış ve hava savunması

Almanya Dışişleri Bakanı Kiev’de: Gündem barış ve hava savunması

CHP İstanbul İl Başkanlığı ‘Deprem ve Afet Çalıştayı’ düzenledi: ‘Deprem siyasetin değil ortak aklın konusudur’

CHP İstanbul İl Başkanlığı, kenti bekleyen büyük deprem tehlikesine dikkat çekmek üzere “Deprem ve Afet Çalıştayı” düzenledi. Burada konuşan İl Başkanı Özgür Çelik, “İstanbul’un deprem politikalarına katkı sunan Tayfun Kahraman gibi uzmanlar hala tutuklu. Bu tablo, iktidarın ortak akıl ve bilimle değil, siyasetle hareket ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

Prenses’in oğluna tecavüz suçlaması

NORVEÇ Kraliyet Ailesi tecavüz skandalı ile gündeme damgasını vurdu. Geçen yıl kasım ayında Norveç Veliaht Prensesi Mette-Marit’in oğlu Marius Borg Hoiby’ye yöneltilen tecavüz suçlamaları genişledi.

Kılıçdaroğlu Çorum’a gitti, Türkiye’nin konuştuğu ismi ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta oğlu Ahmet Emin Ahlatcı’yı evlendiren Ahlatçı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulunmak için Çorum’a gitti.