Türk Çayı Demleme Ustası Japonya’da Yarışmayı Kazandı
Türk çayının marka bilinirliğini artırmayı hedefleyen çalışmalar kapsamında, Japonya’da düzenlenen çay demleme yarışmasında bir ilk yaşandı. Japonya’da düzenlenen yarışmada “Türk çayı demleme ustası” seçilen Yumika Arita, Rize’de çay demleme becerisini sergileyerek katılımcılara Türk çayı ikramında bulundu.
Türk Çayı Tanıtım Projesi Japonya’da Yankı Buldu
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürüttüğü Turquality Tanıtım Projesi kapsamında gerçekleşen çay demleme yarışması, 11-13 Aralık 2024 tarihlerinde Japonya’da düzenlendi. Yarışmada dereceye giren katılımcılar, Rize’ye davet edildi.
Yarışmanın galibi olan Yumika Arita, Rize Çay Çarşısı’nda gerçekleşen etkinlikte Türk çayı demlemeyi ustalıkla sergileyerek katılımcılara keyifli anlar yaşattı.
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Şaban Turgut, Rize’nin çayın başkenti olduğunu belirterek, “Çay bizim için çok değerli ve kıymetlidir. Yurt dışı pazarlarında çayımızı daha etkin bir şekilde tanıtmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Proje Müdürü Zafer Ertem ise Japonya’daki çay demleme yarışmasına katılanları Rize’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
Rize Çay Çarşısı Genel Müdürü Hasan Önder ise Japonya’daki etkinlikte jüri üyeliği yaparak Türk çayı ve çay kültürü hakkında bilgi verdi. Önder, “Türk çay sektörünün Japonya’da önemli bir pazar bulacağını düşünüyoruz. Japonya’da çay kültürümüz ve özel bardaklarımızla beğeni toplayacağımıza inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Japonlar Türk Çayını Çok Sevecek”
Türk çayı demleme ustası Yumika Arita, Japonya’da çayın sevildiğini ve Türk çayına ilgi duyulduğunu belirtti. Türkiye’nin dünyada en çok çay tüketen ülke olması karşısında şaşırdığını ifade eden Arita, Türk çayı kültürünü çok değerli bulduğunu ve Japonların da Türk çayını seveceğine inandığını söyledi.
Arita Rize’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ve çay bahçelerini ziyaret etmek için burada birkaç gün geçireceğini açıkladı.
Arita, çayın doğru demlenme sürecini anlatırken, “İyi bir Türk çayı demlemek için öncelikle kalpten dilemek gerekiyor. Demleme sıcaklığı da önemli bir faktördür. Çayı demlerken suyun sıcaklığının 85-90 derecelerde olması gerektiğini ve demlendikten sonra 15 dakika beklemesi gerektiğini unutmamalıyız.” dedi.
(AA)