Fed freni çekti, belirsizlik emtia piyasalarını sarstı!

ABD Ticaret Müzakereleri Varlık Fiyatları Üzerinde Etkili Oldu

Emtia piyasalarında geçen hafta, yatırımcıların odak noktası ABD’nin ticaret müzakerelerine yoğunlaşırken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimi konusundaki mesajı varlık fiyatlarını etkiledi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında Fed, politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu ve ekonomik belirsizliklerin arttığını vurguladı. Powell, yaptığı açıklamada, tarife artışlarının enflasyon ve işsizliği artırabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca, ABD’nin İngiltere ile imzaladığı ticaret anlaşmasının belirsizlikleri gidermediği ve risk iştahını sınırladığı belirtiliyor.

Analistlere göre, ABD’nin müzakere tutumu diğer ülkelerle anlaşma ihtimalini artırırken, Trump’ın ani kararları yatırımcıları tedbirli olmaya itiyor.

Değerli Metaller Güvenli Liman Talebiyle Yükseldi

ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları ve jeopolitik gelişmeler, ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik iyimserlikle birlikte güvenli liman talebini artırarak değerli metallerin fiyatlarını yükseltti.

Özellikle Rusya-Ukrayna ve Pakistan-Hindistan çatışmalarının piyasalar üzerinde sınırlı bir etkisi oldu.

Ons bazında altın yüzde 2,6, platin yüzde 3,6, gümüş yüzde 2,3 ve paladyum yüzde 2,7 değer kazandı.

ABD-Çin Görüşmeleri Baz Metallerde Dalgalanmaya Neden Oldu

Baz metaller, ABD’nin tarife görüşmeleriyle ilgili gelişmeler nedeniyle karışık bir seyir izledi. Analistler, olumlu bir sonuç alınması durumunda talebin artabileceğini vurguluyor.

Bu hafta tezgah üstü piyasada kurşun yüzde 2,4, çinko yüzde 1,7 ve nikel yüzde 2,6 artarken, bakır ve alüminyum yüzde 0,8 düştü.

Brent Petrol Fiyatları Yükselişte

Petrol fiyatları, ABD’nin tarife adımları ve daralan arz beklentileriyle yükseldi. Petrolde beklenen fiyat düşüşlerine rağmen, ABD’nin ticaret hamlelerinin piyasaları rahatlatması fiyatları destekledi.

EIA’nın raporuna göre, petrol fiyatlarında yıl sonunda düşüş bekleniyor. Brent petrolün varil fiyatı bu hafta yüzde 4 arttı.

Tarım Emtiaları Karışık Seyir İzledi

Buğday, ABD-Çin tarife belirsizlikleri ve küresel stok beklentilerinin baskı yaratmasıyla gerilerken, soyadan etanol talebindeki zayıflık fiyatları aşağı çekti.

Chicago Ticaret Borsası’nda kile başına fiyatlar, soya fasulyesinde yüzde 0,5, pirinçte yüzde 1,7, mısırda yüzde 4,1 ve buğdayda yüzde 4 düştü.

Kahve Fiyatları Arz Endişeleriyle Desteklendi

Pamuk değer kaybederken, kahve fiyatları Brezilya’daki kuraklık riski ve arz endişeleriyle yükseldi. Kakao fiyatları da tedarik sıkıntıları nedeniyle prim yaptı.

Intercontinental Exchange’te şekerde yüzde 3,6 ve kahvede yüzde 0,6 artış yaşanırken, pamuk yüzde 2,5 düştü.

Related Posts

ABD-Çin uzlaşısı borsaya yaradı

New York borsası, haftanın ikinci işlem gününe iyimser bir başlangıç yaptı. Açılışta S&P 500 ve Nasdaq yükselirken, Dow Jones endeksi yatay bir seyir izledi. Güne başlarken, Dow Jones endeksi 42.150,09 puanla sabit kaldı, S&P 500 endeksi %0,17 …

Erdoğan sıkıntı yaşanacak ürünleri tek tek açıkladı: Zammın ayak sesleri

Türkiye sıcak başlayan Ocak ayı ile kışa geç girerken peş peşe gelen soğuk hava dalgaları hayatı olumsuz etkiledi. Soğukların verdiği en büyük zarar ise tarla ve bahçede gerçekleşti. Geçtiğimiz ay zirai don felaketinin mahsullerini vurduğu çiftçiler …

Bu turlardan tatile çıkacaklar dikkat: Bakanlık harekete geçti

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaz ayları ve Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla muhtelif seyahat acentelerinin paket tur ve otel konaklamalarına yönelik reklam ve tanıtım faaliyetleri yürüttüğü belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, hem …

Borsa güne yatay başladı

Borsa güne yatay başladı

Yandaşın tatlı hayatı: Geliri milyarlar, vergisi sıfır!

İktidarın vergi adaletinden anladığı şu: Bakkala, lokantaya, berbere filan denetim var ama kamudan her yıl milyarlarca lira garanti gelir aktarılan büyük müteahhitlere yok. Otoyol, köprü, havalimanı, hızlı tren hatlarını yap-işlet-devret modeliyle …

Kebap enflasyonu yüzde 1366

Vatandaşın ucuza alabilmek için saatlerce kuyruk beklediği kırmızı ette yükselen fiyatlar, kebap enflasyonunu da zirveye taşıdı. 5 yılda bir porsiyon Adana kebap fiyatı yüzde 1366 arttı.