Siyonizm’in kıskacında Dürziler

Dürzilik: Güçlü Kimlik Muhafazasıyla Dikkat Çeken Bir İnanç Topluluğu

Şiiliğin bir kolu olan İsmaililik’ten doğan ve Ortadoğu’da varlığını sürdüren Dürzilik, kapalı yapısı ve güçlü kimlik muhafazasıyla biliniyor. Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün gibi ülkelerde büyük bir nüfusa sahipler. Dünya genelinde 1 ila 2 milyon arasında değişen sayılarıyla büyük bir kısmı Suriye’de yaşıyor. Suriye’deki Dürzi toplumu, ülke siyasetinde azınlık olmalarına rağmen etkili bir rol oynuyor. Özellikle Suveyde şehrinde yoğunlaşan Dürziler, Şam’a yakın bölgelerde de bulunuyor.

Şeyhul-Akl’lar Toplumu Yönetiyor

Dürzi toplumunda dini liderlerin etkisi büyük. “Şeyhul-Akl” unvanını taşıyan ruhani liderler, topluluğun merkezinde yer alıyor. Suriye’deki Dürziler, genellikle üç farklı Şeyhul-Akl tarafından temsil ediliyor. Bu liderler zaman zaman farklı siyasi eğilimleri ve yaklaşımlarıyla topluluk içinde fikir ayrılıklarına neden olabiliyor.

7 Silahlı Yapı

Suriye iç savaşı sırasında ve sonrasında, Dürzilerin yoğun olarak bulunduğu Suveyde vilayetinde çeşitli silahlı gruplar ortaya çıktı. Bu gruplar genellikle tarafsız kalmayı tercih eden, yerel halkı korumaya odaklananlar ile Esed rejimiyle iş birliği yapanlar olarak ayrılıyor. Bölgede faaliyet gösteren yedi ayrı silahlı örgüt bulunuyor. Bu gruplardan biri Rical el-Kerame (Onurlu Adamlar) Hareketi olarak bilinir ve en büyüğüdür. Ayrıca Liva el-Cebel grubu ve Ahrar el-Cebel gibi gruplar da faaliyet gösterir. Bu yapılar genellikle Şam yönetimiyle diyalog halindedir.

Bölünmeyi İstemiyoruz

Suveyde’de yaşayan Dürzi Faris Abdulhalik, “Biz Dürzi toplumu olarak birlik ve beraberliğimizi korumak istiyoruz. İsrail’in Suriye’ye karışmasına karşıyız ve bölünmeyi kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İsrail, 29 aşevi ile 39 yardım dağıtım merkezini vurdu

İsrail ordusunun, 7 Ekim’den beri Gazze Şeridi’nde 29 aşevi ile 39 yardım dağıtım merkezini bombaladı. Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’de tüm sınır kapılarını kapatarak Filistinlileri aç bırakma …

Trump, göçmenlere savaş açtı: 227 yıllık yasayla hayatı dar etmek istiyor

ABD Başkanı Trump, 1798 tarihli savaş yasasına dayanarak yüzlerce göçmeni El Salvador’daki tartışmalı hapishaneye yolladı. Ancak Anayasa Mahkemesi, savaş hali olmayan bir ülkeye bu şekilde sınır dışı yapılamayacağına hükmederek uygulamayı durdurdu.

Trump’tan Putin ile görüşme açıklaması: ‘Önce torunumu göreceğim’

ABD Başkanı kızı Tiffany’nin doğum yapması nedeniyle ABD’ye dönerek ailesiyle zaman geçirmek isteğini, dolayısıyla Rusya Devlet Başkanı Putin ile de görüşemeyeceğini belirtti. Trump, “Buradan çıkıp giderdim. Ama güzel torunumu görmek istiyorum. Bir …

Kanada’da OHAL ilan edildi

Kanada’nın Manitoba eyaletinde, Lac du Bonnet kırsalında başlayan ve kısa sürede yayılan orman yangınında iki kişi hayatını kaybetti. Kurbanların cesetleri, Kraliyet Kanada Atlı Polisi (RCMP) tarafından Çarşamba sabahı bulundu. İlk müdahale ekipleri …

Bodrum’da 1500 yıllık manastır zamana direniyor

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki turistik Torba Mahallesi’nde 1500 yıllık manastır yıkılmamak için zamana direniyor. 2003 yılında restorasyon projesi hazırlanmasına rağmen manastır ve eklentilerine tek bir çivi dahi çakılmaması görenlerin yüreğini burktu. Manastırın restore edilip kültür turizmine açılması istendi.

CHP Kurultayı soruşturmasında İmamoğlu’yla beraber bir belediye başkanının daha telefon kayıtları istendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te yapılan 38. Olağan Kurultayı’nda “para karşılığı oy kullandırıldığı” iddialarına ilişkin soruşturmada, aralarında tutuklanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun da olduğu 51 kişinin kurultay dönemine ait iletişim kayıtlarını talep etti.